^Na vrh
 • 1 Prolećna akcija!!!
  Poštovani klijenti, u toku je prolećna akcija u okviru koje vam nudimo 15% popusta na sve naše usluge. Iskoristite je - već danas!
 • 2 Agencija Legend
  Prevodjenje svih vrsta tekstova sa srpskog na druge jezike i obrnuto, lektura i korektura, časovi srpskog jezika za osnovce i srednjoškolce, priprema za prijemne ispite.
 • 3 Naš brend su naši klijenti
  Budite jedinstveni i prepoznatljivi po gramatički, stilski i štamparski savršenim tekstovima, kao i vladanju maternjim jezikom i kulturom izražavanja. Dodjite kod nas!
 • 4 I reči i dela
  Naš zaštitni znak nije samo naš logo, već i stručnost, profesionalizam, efikasnost, poštenje i ljubav prema svom poslu. Proverite!
 • 5 Program stručne prakse
  Agencija Legend organizuje program stručne prakse u trajanju od 6 meseci za studente i diplomce filološkog fakulteta. Ovim programom predvidjeno je da se praktikanti obučavaju na poslovima prevodjenja, lekture i korekture svih vrsta tekstova. Za bliže informacije pozovite 011/21-00-572 ili 064/157-0-597.
baner

Sponzorisano

 

 

Kako da izbacite poštapalice iz govora

Možda toga niste ni svesni, ali upotreba poštapalica u govoru veoma je iritantna onima koji vas slušaju. Reči poput „dakle”, „brate” i „znači”, a koje pomenete i po nekoliko puta u jednoj rečenici, samo će doprineti tome da vas sagovornik smatra osobom malog fonda reči. Srećom, postoje načini da se odviknete od te navike.

Šta su u stvari poštapalice? To su reči kojima se koriste u svakodnevnom govoru, a njima se služe osobe skromnog rečnika. Neke od danas aktuelnih su „znači", „brate”, „ovaj”, „dakle”, „mislim”, „kako se kaže”, „kapiraš”, „pa”, „realno”... Ovako bismo mogli u nedogled, a njima se, svesno ili ne, često skreće pažnja sa poente.

 

Ključno pitanje je – kako ih se rešiti? Prvo i osnovno jeste da morate da budete svesni toga da ih često upotrebljavate u govoru. Najlakši način da uvidite šta izgovarate jeste da se snimate. Pažljivo preslušajte snimak i sve nepotrebne reči napišite na papir.

 

Ukoliko vam je snimanje sopstvenog glasa rabota koja vam se ne dopada, onda se jednostavno fokusirajte na to što izgovarate. Posle nedelju dana preslušavanja snimaka ili vođenja računa o svakoj rečenici koju izgovorite, postaćete svesni problema.

 

Tako da jednom kada uvidite sve te poštapalice kojima se služite, naredni put ćete i sami postati svesni pre nego što je zaista i izustite. Isprva ćete možda imati čudnjikave pauze u govoru, ali i to je bolje nego da non-stop govorite brate, znači, dakle...

Prmetejev oganj

 
Prema starom grčkom predanju, u davna vremena na Zemlji nije bilo ljudi. Tada se pojavi titan Prometej i od grude zemlje načini prvog čoveka, a Palada Atena udahne mu život i podari čula. Prvi ljudi su životarili, ali nisu znali da rade: da tešu drvo, klešu kamenje ili da prave opeke kako bi sebi izgradili udobna staništa. Nisu se snalazili ni u vremenu i prostoru, niti su mogli da se brinu o hrani i opstanku. Živeli su bez ikakvog reda i misli o budućnosti. Prometej se sažali na ta jadna stvorenja i nauči ih mnogim znanjima i veštinama.

Opširnije...

Prva reč u rečenici, oglasu, obrascu i sl.

Velikim početnim slovom započinjemo tekst, kao i svaku novu rečenicu iza tačke ili nekog drugog interpunkcijskog znaka kojim se označava kraj rečenice. Veliko početno slovo piše se naravno i iza dve tačke i navodnika (odnosno u štampanom tekstu iza crte) kojima se označava upravni govor.

Napomena 1. U pismima i mejlovima iza reči obraćanja (oslovljavanja), koje se odvajaju zapetom, redje uzvičnikom (što je manje prikladno), tekst u novom redu započinje velikim slovom:

Poštovana,

Opširnije...

Kursna lista

Copyright © 2013. Legend agencija Rights Reserved.


skype youtube